Vi boktipsar och prickar av Göteborgarnas promenadguides 123 tips. All photos are my own /Hannele L.

22 september 2007

Styrsö

Båtarna avgår från Saltholmen, ingen idé att ta bil, det finns inga P-platser. Har man åkt spårvagn, får man fortsätta med samma biljett på båten, som tar 20 min, går ungefär en gång i timmen, man ska inte ha bråttom.
Vårt första besök till Styrsö, man kan hyra cykel på ön.
Det finns tre båthållplatser på ön, vi klev av vid Skäret.
Biltrafik är förbjuden, bara flakmoppar och Räddningstjänst.
Man kan promenera bron över till Donsö.
Öns andra båthållplats hetter Bratten, där stannar båten oftast, där finns mysig Café Öbergska med hembakat. Jag avnjöt min macka med handskalade färska räkor ute i kryddgården.
Vi avnjöt medhavd fika i Halsviks småbåtsbrygga vid sjöbodar.
Bättre utsikt kan man inte ha. Tången är den tredje båthållplatsen, värt att åka bara för att fika; färskt, gott, hembakat.Missa inte sista båten hem.
Det bor 1500 människor på Styrsö, där finns allt; bibliotek, blomsteraffär, optiker, mödravårdscentral, presenbutiker, frisör, skola, post, klädaffär. Nu har vi bara 68 promenader kvar.

8 kommentarer:

Åsa sa...

Kul! Hoppas ni fick en trevlig promenad. Ön är ju inte mer än ca 2,5-3 km diameter så det blir inga långpromenader direkt. Då får man, som du skrev, gå över bron till Donsö och tillbaka igen.

Hahah, men som Stysöbo skulle jag förstås vända på ordningen vad gäller bryggorna - Skäret är väl egentligen den tredje - så långt borta och inte så många bostäder där. Bratten är den mest trafikerade men Tången är ju första och allra finast ;-) (jo, jag är ju en gammal "tångöbo" jag)
Kafét på Bratten är supermysigt med sin kryddträdgård och allt. Synd att det bara är öppet på sommaren. På vintern är det mest mörkt och händelselöst att bo på ön.

Kul promenadsida du har här :) Ett promenadtips är Skatås och/eller runt Härlanda tjärn.

Hanneles paradis sa...

Åsa, Härlanda tjärn har vi kvar, men vi kommer nog dit också. Jag tycker allt att vi gick fram och tillbaka på vägarna på Stysöbo, så det blev en rejäl promemad, trevligt på sommaren i alla fall.

Filifjonkan 1 sa...

Visste inte att det bodde så många personer på Styrsö trodde det var mycket mindre faktisk men det härliga fiket med hembakt det lockar ju en..

Hanneles paradis sa...

Filifjonkan, vi lär oss nytt varje gång på våra promenader, fikat var toppen på Styrsö :)

Anonym sa...

Var på Styrsjö idag och åt på pensionatet. Det är verkligen att rekommendera. Kostar som en lunch och fika. Och det ingår hembakta småkakor, som mormor gjorde, till kaffet.. Det är värt varaenda krona och service är värd att ge dricks!

Fast det är enbarmligt svårt att hitta till badet. Jag fick promenera runt hur länge som helst. Nå, jag var ju nog varm för att bada.
//Agatha

Göran Koch-Swahne sa...

Öbergskan var alltså smuggeldrottning under Napoleon-tidens kontinentalblockad (Engelsmännen blockerade), som grundlade det nuvarande Göteborg, genom smuggelvinster... Nuvarande kaféet var hennes hem, där hon öppnade krog på 1830-talet, sägs det. Hennes barn startade badorts-rörelsen på Bratten, Kallbadhus, Varmbadhus, bryggor, promenader, båtförbindelse till stan...

♥ Hannele på Hisingen sa...

Göran, det låter spännande..

Marianne Johansson sa...

jag känner igen mej - har nämligen ett antal år bott på donsö och haft mina (våra kanske rätteligen) barn på dagis styrsö bratten (hösten -83 flyttade jag dock in till stan igen - alltså göteborg) (åsa här ovan verkar vara hemmastadd i mina trakter...)